Pre-existentie! Wat betekent en wat zijn pre-existente klachten? (2024)

Wat is pre-existentie en wat is een pre-existente klacht? Als u al eerder een ongeval of ongeval heeft gehad en u heeft als gevolg van dit eerdere ongeluk letselschade opgelopen, dan kan het zijn dat de tegenpartij dit eerdere letsel als oorzaak ziet van uw huidige klachten.

Dit worden dan pre-existente klachten genoemd. Door uw huidige klachten te benoemen als pre-existente klachten zal de tegenpartij de vergoeding van de letselschade als gevolg van uw huidige klachten proberen te ontlopen. Het kan zelfs zo zijn dat deze pre-existente klachten van jaren terug zijn.

Pre-existentie! Wat betekent en wat zijn pre-existente klachten? (1)

Zijn de lichamelijke en mogelijk ook psychische klachten na een ongeval wel het gevolg van het ongeval? Waren deze klachten niet al aanwezig? Dit is vaak een punt van discussie in een letselschadezaak. Immers, als de klachten al bestonden, dan kunnen ze niet aan het ongeval toegeschreven worden. Hiermee vervalt de aanspraak op vergoeding van de ontstane letselschade. Schadevergoeding en mogelijk smartengeld is dan niet meer aan de orde.

Andere artikelen:

  • Wat is smartengeld?
  • Causaal verband betekenis en voorbeeld
  • Predispositie
  • Condicio-sine-qua-non verband
  • Tot persistit, wat is en wat betekent het?
  • Medische causaliteit

Als u bijvoorbeeld een jaar geleden ook al een aanrijding hebt gehad en daar rugpijn aan over hebt gehouden, komen uw rugklachten na de recentelijke aanrijding nu van de aanrijding van een jaar geleden of van uw recentelijke aanrijding? Moet de tegenpartij u de letselschade als gevolg van uw laatste aanrijding vergoeden? Mogelijk betreft is dit nog de schade van uw eerdere aanrijding.

Als blijkt dat de klachten al bestonden, dan hoeft de aansprakelijke tegenpartij geen schadevergoeding uit te keren. De tegenpartij zal om deze reden inzicht willen hebben in uw medische voorgeschiedenis.

Bewijs voor pre-existentie en pre-existente klachten

De tegenpartij zal betwisten dat uw huidige klachten komen door het ongeval wat u recentelijk is overkomen. Pre-existentie betekent dat uw tegenpartij discussie zal voeren of de medische aandoeningen niet al voor het ongeluk bij u aanwezig waren.

Vooral als de letselschade bedragen hoog kunnen oplopen zijn de medische aandoeningen en de bijbehorende klachten zoals deze bij het slachtoffer vóór het ongeval waren interessant voor aansprakelijke partij.

Bij bijvoorbeeld letsels waar langdurige of volledige arbeidsongeschiktheid bij komt kijken en het inkomensverlies moet worden aangevuld, kunnen de letselschadevergoedingen aanzienlijk zijn. Als kan worden aangetoond dat de klachten al bestonden, dan kan dit de aansprakelijk gestelde partij veel geld schelen.

Het is echter aan het slachtoffer van het ongeval met bewijs te komen dat pre-existente klachten niet aan de orde zijn en dat er geen andere redenen zijn waarom de klachten vóór het ongeval al bestonden. Het is immers het slachtoffer die stelt dat er een causaal verband is tussen de medische klachten en het ongeval. Het slachtoffer moet dan ook bewijzen dat deze klachten niet al bestonden.

Klachten die al bestonden

Of er sprake is van pre-existente klachten zal moeten worden aangetoond. Het slachtoffer stelt immers dat er een causaal verband is tussen zijn klachten en het ongeval. De benadeelde zal moeten aantonen:

  • dat de klachten die bij het ongeval zijn ontstaan er vóór het ongeval niet waren,
  • dat er geen alternatieve oorzaken voor de klachten zijn.

Als het slachtoffer niet kan aantonen dat deze klachten voor het ongeval niet bestonden, dan mag pas met deze pre-existente klachten rekening worden gehouden. Het is aan de benadeelde om met bewijs te komen dat er geen sprake is van pre-existentie klachten.

Bewijsvoering voor pre-existente klachten

Heeft u als benadeelde te maken gehad met een eerder ongeval, dan zal de bewijsvoering van de pre-existentie eenvoudiger worden als u kunt aantonen dat u volledig was hersteld van uw eerdere ongeval. Het is van belang dat u vóór het ongeval niet dezelfde klachten had als ná het ongeval. Dit kan bijvoorbeeld met een medisch verklaring of een opmerking in uw medisch dossier aangetoond worden. In uw medische dossier kan bijvoorbeeld staan dat u genezen bent of dat de klachten van een andere aard zijn. Hierdoor zijn pre-existente klachten dan niet aan de orde.

Het ontbreken van pre-existente klachten en mogelijk alternatieve oorzaken voor de klachten kan worden aangetoond via het medisch dossier van het slachtoffer. De aantekeningen in het dossier en de aantekeningen op de patiëntenkaarten van de periode voor het ongeval en na het ongeval kunnen daar het bewijs voor leveren.

Aantonen pre-existentie en pre-existente klacht

Met een medische machtiging kan uw letselschade advocaat of andere letselschade deskundige alle medische stukken bij uw huisarts of medisch specialist opvragen. Uw letselschade expert kan op voorhand onderzoeken of aangetoond kan worden of mogelijke dezelfde soort medische klachten ook al voor het ongeval aanwezig waren. Als blijkt dat u vóór het ongeval niet heeft geleden aan medische aandoeningen met dezelfde soort klachten als u heeft na het ongeval, dan is er geen sprake van pre-existente klachten.

Waar bent u naar op zoek?

Pre-existentie! Wat betekent en wat zijn pre-existente klachten? (2024)

References

Top Articles
Kung Fu Panda 3 Credits
Nice Visit Home Of Town Do Songs From Rock & Roll 1990 Steve Martin's Birthday Tour
Riverrun Rv Park Middletown Photos
Week 2 Defense (DEF) Streamers, Starters & Rankings: 2024 Fantasy Tiers, Rankings
Faridpur Govt. Girls' High School, Faridpur Test Examination—2023; English : Paper II
Pnct Terminal Camera
Algebra Calculator Mathway
Google Sites Classroom 6X
Sissy Transformation Guide | Venus Sissy Training
Lenscrafters Westchester Mall
Bed Bath And Body Works Hiring
Katie Boyle Dancer Biography
biBERK Business Insurance Provides Essential Insights on Liquor Store Risk Management and Insurance Considerations
How Quickly Do I Lose My Bike Fitness?
Calmspirits Clapper
Fear And Hunger 2 Irrational Obelisk
Guilford County | NCpedia
Bahsid Mclean Uncensored Photo
Salem Oregon Costco Gas Prices
Swgoh Turn Meter Reduction Teams
Hollywood Bowl Section H
Kcwi Tv Schedule
Www.craigslist.com Savannah Ga
Www.dunkinbaskinrunsonyou.con
Routing Number For Radiant Credit Union
THE FINALS Best Settings and Options Guide
How to Make Ghee - How We Flourish
Troy Gamefarm Prices
Craigslist Apartments In Philly
City Of Durham Recycling Schedule
Margaret Shelton Jeopardy Age
Ardie From Something Was Wrong Podcast
Speechwire Login
Reserve A Room Ucla
Elijah Streams Videos
Otis Inmate Locator
Proto Ultima Exoplating
Earthy Fuel Crossword
Trust/Family Bank Contingency Plan
Datingscout Wantmatures
Wisconsin Volleyball Team Leaked Uncovered
R3Vlimited Forum
Justin Mckenzie Phillip Bryant
Frostbite Blaster
Bismarck Mandan Mugshots
Pawn Shop Open Now
Alpha Asher Chapter 130
Mychart University Of Iowa Hospital
Hanco*ck County Ms Busted Newspaper
Xre 00251
Where and How to Watch Sound of Freedom | Angel Studios
Ssss Steakhouse Menu
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5499

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.